Kunstnerisk leder

Marie Brolin-Tani

 

Marie er født i 1958, og hun er uddannet ved Balettakademien i Stockholm. Efter endt uddannelse fortsatte hun med at studere dans på London School for Moderne Dans og Centre de Danse du Marais, Paris. Marie arbejdede som danser i Den Jyske Opera (1982-1984) og Århus Teater (1984-1987) og derefter begyndte hun sit arbejde som koreograf.

I 1992 startede hun MBT Danseteater i Århus, og dette selskab blev en af ​​de førende dansekompagnier i Danmark. Hun arbejdede i Århus i mange år. Marie har skabt mange ballet produktioner og forestillinger i hele Europa. I 2001 blev Marie udnævnt til direktør og CEO for Skånes Dansteater i Malmø, Sverige. I disse år engagerede hun koreografer som Angelin Preljocaj, Rui Hortha, Didy Veldman, Tim Rushton, Örjan Andersson m.fl. og kompagniet opnåede international anerkendelse. Efter syv succesfulde år stoppede hun. Marie Brolin-Tani etablerede i 2008 – 2010 Unga Danskompaniet / Det Unge Dansekompagni i Øresundsregionen, og i 2011 – 2012 Young Fuse Dance Company, Jönköping, Sverige. Begge kompagnier var for unge dansere.

Sideløbende arbejdede hun som koreograf indenfor dans og opera – og har bl.a. laver koreografi til dne nyskrevne opera ”Dorian Gray’s portræt” ved Den Jyske Opera i 2014 samt til “Andre Bygninger” ved Den Fynske Opera, som fik en Reumert pris i 2015. Flere af Maries koreografier har været nomineret til en Reumert. Marie er medlem af Scandinavian House i Budapest, Ungarn.I 2013 startede hun som kunstnerisk leder af Black Box Dance Company, Holstebro.

Maries passion er at arbejde med unge professionelle dansere, der er i begyndelsen af ​​deres karriere, og det er det danserne i Black Box Dance Company alle er.  Marie Brolin-Tani håber, at Black Box Dance Company vil blive hele regionens dansekompagni, og at det vil blive en del af de mange aktiviteter, der sker i hele regionen. Derfor ønsker Marie at gøre det kommercielle mere kunstnerisk. En idé til at gøre dette var at indføre konceptet “frokostdans”, hvilket går ud på, at kompagniet optræder ude i forskellige virksomheder.

Mens medarbejderne sidder og spiser, så optræder danserne fra Black Box Dance Company for dem – dette er blevet taget rigtig godt imod, og har været en dejlig succesoplevelse. Idéen med dette er at nedbryde barriererne mellem det kommercielle og det kunstneriske – “vi vil have folk til at nyde dansen samt tiltrække flere til vore forestillinger. I mange lande – f.eks. i Brasilien er de fleste af danserne mænd, mens her i Holstebro og resten af landet er der meget få drenge på danseskolerne. Denne barriere, håber vi blandt andet på at bryde med vores dansekompagni” udtaler Marie.