Om Black Box Dance Company

I 2018 fejrer Black Box Dance Company sit 5 års jubilæum. Det er i dag Danmarks tredjestørste og eneste professionelle dansekompagni med base uden for Københavnsområdet.
Under kunstnerisk ledelse af Marie Brolin-Tani har det været, og er kompagniets ambition at fremme dansens virke på både et nationalt og internationalt plan. Med fokus på høj kunstnerisk kvalitet, har kompagniet formået at danne sig en bred skare af venner såvel som anerkendelse for sit arbejde. Kompagniet har på trods af sin korte levetid, markeret sig som ét af landets førende aktører indenfor dansefaget med både store og små forestillinger for både unge og voksne.

Kompagniet består af professionelle dansere fra hele Europa med både stærke tekniske, kunstneriske og performative evner. Fællesnævneren er, de alle er i starten af deres karriere, og netop har afsluttet deres formelle uddannelse og typisk allerede tilegnet sig et par års erfaring som professionelle dansere. De er alle nøje udvalgt ved auditions, hvor der til sidste audition i 2017 var over 900 ansøgere fra hele verdenen.
Allerede to gange indenfor fem år er kompagniet blevet nomineret til årets danseforestilling ved Årets Reumert, først med ”7EVEN” og sidst med ”X-Mythologies”.

Med disse og andre forestillinger har kompagniet turneret i blandt andet Kina, Brasilien, Cypern, Tanzania, Spanien, Sverige, Finland og Ungarn. På internationalt plan anerkendes kompagniet i dag som en stærk repræsentant for dansk scenekunst.
Særligt vigtigt for kompagniet er dets bagland og hjemby Holstebro, en by der velfortjent kan kalde sig “en af de mest kulturfremmende kommuner” i Danmark. Byen kan prale af en rigdom af kulturinstitutioner, såsom Musikteatret Holstebro, der sammen med Black Box Theatre huser og danner de daglige rammer for Black Box Dance Company.

Med ønsket om at fremme diversiteten i baggrund, erfaring, udtryk og metode, har kompagniet igennem sine 5 år samarbejdet med et rigt hold af koreografer, komponister, kostumedesignere, lysdesignere osv., der alle har været med til at løfte produktioner og projekter til nye højder. Foruden dette har kompagniet også medvirket i flere kunstneriske co-produktioner bl.a. med Bora Bora Aarhus og Connections Aarhus.
Diversitet har også gjort sig gældende, når det kommer til den lange række af kunstneriske samarbejdspartnere, som kompagniet har haft på både lokalt, nationalt og internationalt plan. Nævnes kan bl.a. Dantzaz (E), Muda Africa (TZ), Shanghai International Arts Festival (CHN), Teater Refleksion (DK), Teater Katapult (DK), Odin Teatret (DK), Ensemble Midtvest (DK), Recoil Performance Group (DK), Musikhuset Aarhus (DK), Aveny T (DK), Dansekappelet (DK) m.fl.

I 2013 havde vores kompagni premiere på sin første forestilling, der hed “Viva, Vive!”. Dette var en forestilling vi skabte og opførte i samarbejde med 6 dansere fra Ballet Jovem i Brasilien. Viva, Vive! blev kun opført i Holstebro og Brasilien i 2013, men i efteråret 2014 var den på turné i både Danmark, Sverige m.fl. lande. I foråret 2014 har kompagniet opført forestillingen “100 LIKES” både i Holstebro samt på turné i Danmark og Sverige. I forbindelse med den danske kultursatsning i Kina var kompagniet også i Kina og optræde i oktober 2014 med “100 LIKES” og i efteråret 2015 opførte vi den også på en festival i Tanzania. Til efteråret er forestillingen udvalgt blandt 680 ansøgere til, at den skal opføres på den kendte Tanzmesse i Düsseldorf. Denne forestilling er fortsat på repertoiret i sæson 2016/2017 og frem.

I foråret 2015 havde vi premiere på forestillingen “PUSH”. Denne forestilling består af 2 værker, som blev koreograferet af den 5-dobbelte Reumertvinder Tim Rushton samt den talentfulde koreograf Edhem Jesenkovic. “PUSH” var på turné igen i september og oktober 2015.

I marts 2016 havde vi premiere på en ny forestilling der hed “7EVEN”, der er koreograferet af Fotis Nikolaou fra Cypern. “7EVEN” er nomineret til en Reumert i kategorien “Årets Danseforestilling / Performance”. Denne forestilling havde også premiere i en mindre udgave, der går under titlen “7Even”, og som passer rigtig godt til mindre spillesteder, skoler og festivaller.

Ultimo september 2016 har kompagniet premiere på en helt ny forestilling, der hedder CARMINA BURANA – “Black Box Dance Company with Friends”. I denne forestilling inddrager vi for første gange talentfulde dansere fra Dansk Talentakademi samt fra Den Kgl. Balletskole i Holstebro, og derudover medvirker en ung kvinde i kørestol, og hun vil blive omdrejningspunktet i forestillingen.